Jedzenie w Wietnamie – czego warto spróbować – część 2

wpis w: WIETNAM | 0

Jedzenie w Wietnamie – czego warto spróbować – część 2

Jedzenie w Wietnamie to przede wszystkim świeże przyprawy i warzywa, naleśniki i sajgonki zawijane w papierze ryżowym, zupy i grillowane mięsa oraz ryż w najróżniejszych postaciach. W pierwszej części kuchnia Wietnamska ze zdjęciami – czego warto spróbować? pisaliśmy o zupie Pho, która jest najbardziej znanym daniem kuchni wietnamskiej. Było również danie White Rose Dumplings, którego przepis jest pilnie strzeżony przez jedną rodzinę w mieście Hoi An. Dziś poznajcie kolejne niesamowite dania kuchni wietnamskiej.

Jeśli wybieracie się w podróż do Wietnamu, sprawdźcie, co warto zobaczyć 13 najciekawszych miejsc w Wietnamie. Planując wyjazd bez agencji, warto się do niego dobrze przygotować, tutaj przedstawiamy garść przydatnych wskazówek Wietnam na własną rękę – jak zorganizować, informacje praktyczne. Aby wybrać najlepszy miesiąc na podróż, sprawdźcie tutaj pogoda w Wietnamie – kiedy jechać? Jaki jest najlepszy czas na podróż?

Wietnamskie bagietki Banh Mi

Jedzenie w Wietnamie Banh Mi

Banh mi to bagietki wypełnione różnymi dodatkami. To bardzo smaczna przekąska, którą możecie kupić od ulicznych sprzedawców we wszystkich większych miastach w Wietnamie. Jest to jedna z pozostałości po kolonizacji francuskiej. Dlatego taż, najlepszych kanapek szukajcie na południu Wietnamu w Sajgonie, Delcie Mekongu oraz w Centralnym Wietnamie w Da Nang. Najwięcej pozytywnych opinii w internecie jest o kanapkach w Hoi An.

Na zdjęciu możecie zobaczyć, jak wygląda jedno z tych stoisk, na których, zgodnie z opinią internautów, odnajdziecie najlepsze Banh Mi w całym Wietnamie!

Banh Beo

Banh Beo w centralnej części Wietnamu

Banh Beo to ciasto ryżowe gotowane na parze w malutkich miseczkach i posypane drobno pokrojonymi krewetkami. Podaje się je ze słodkim sosem rybnym z dodatkiem chili. Jest to potrawa bardzo popularna w centralnej części Wietnamu. W różnych miejscach odnajdziecie różne wersje tej potrawy. Na zdjęciu prezentujemy wersję wykwintną, ale jedliśmy też, na przykład, jeden większy placek serwowany na plastikowym talerzyku. Smakowało równie dobrze.

Bo Ne

Hoi An Jedzenie

Bo Ne to bardzo proste danie podawane na specjalnej, gorącej patelni. Składa się z wołowiny, jajka, cebuli i innych warzyw podawanych na osobnym talerzyku. Do tego obowiązkowo bagietka. Serwowane jest również z zupą, która służy do ochłodzenia dania.

Wietnamczycy zwykle jadają Bo Ne w porze śniadaniowej. Około południa stoiska specjalizujące się w tym daniu zaczynają pustoszeć i większość jest zamykana. W restauracjach będziecie mogli spróbować dania o każdej porze. To nasze ukochane śniadanie w Hoi An.

Sticky Rice Glutinous Balls

Desery kuchni wietnamskiej Sticky Balls

Jedyny deser w naszym zestawieniu. Te malutkie, słodkie i kleiste kulki są robione, jakżeby inaczej, z ryżu! W środku znajdziecie jeszcze mniejszą, bardzo twardą kosteczkę cukru. Kulki pochodzą tradycyjnie z Chin, ale są bardzo popularne w północnej części Wietnamu.

Congee

Congee ryżowe

Congee to „woda ryżowa”, czyli rozgotowany w wodzie ryż. Domyślam się, że nazwa może nie zachęcać, jednak warto spróbować tego dania. Mnie ono bardzo smakowało, Alvaro tylko kręcił nosem. W restauracjach congee jest zazwyczaj podawane ze świeżymi przyprawami, prażoną cebulką oraz szczypiorkiem, co nadaje potrawie wyrazistszego smaku. Spróbujcie, aby przekonać się, jakie jedzenie zajadają na śniadanie tysiące ludzi w tej części świata. To bardzo ciekawe danie, które podobno ma wiele właściwości prozdrowotnych!

Congee jest bardzo lekkostrawną, a zarazem wzmacniającą potrawą, którą docenicie szczególnie w czasie chwilowych dolegliwości żołądkowych. 🙂

Banh Nam

Najlepsze jedzenie w Wietnamie Banh Nam

Ta tradycyjne wietnamska potrawa wygląda bardzo niepozornie, ale dla nas to najlepsze jedzenie w Wietnamie! W liściu bananowca zawinięty jest mały placuszek z mąki ryżowej z krewetkami i wieprzowiną. Całość serwuje się z sosem rybnym z papryczkami chilli.

Nie jest łatwo znaleźć to danie, ale jeśli gdzieś się na nie natkniecie, koniecznie spróbujcie! To jedno z najlepszych dań, jakie jedliśmy w trakcie całej naszej podróży po Azji. Bardzo chętnie do niego wracaliśmy, chociaż natknęliśmy się na nie tylko kilka razy i jedynie w centralnej części Wietnamu.

Banh Loc

Banh Loc

Przypomina wyglądem Banh Nam, ale smakuje zupełnie inaczej. Banh Loc przyrządza się z manioku i podobnie jak Banh Nam dodaje się do niego krewetki i wieprzowinę. Konsystencja tego dania jest już zupełnie inna.

My rozróżnialiśmy Banh Nam od Banh Loc po wielkości i budowie „paczuszki”. Bananowe „paczuszki” Banh Nam są zazwyczaj większe i bardziej spłaszczone.

Na tym kończymy naszą listę z jedzeniem w Wietnamie. Mam nadzieję, że narobiłam wam smaka na Wietnamskie specjalności. 🙂