Kuchnia Wietnamska ze zdjęciami – czego warto spróbować?

wpis w: WIETNAM | 0

Kuchnia Wietnamska ze zdjęciami – czego warto spróbować?

Kuchnia wietnamska to mnogość smaków i zapachów. Powstała z połączenia kilku różnych kuchni świata, ale przede wszystkim kuchnia wietnamska to: kuchnia tradycyjna z chińskimi naleciałościami oraz ogromnym wpływem kuchni francuskich kolonizatorów. W przygotowaniu potraw bazuje się przede wszystkim na białym ryżu, ale w jakich formach! W kuchni tej odnajdziemy ryżowe: zupki, naleśniki, papier jadalny, ciasta i słodycze. Kuchnia wietnamska to również świeża zielenina i przyprawy, słodki sos rybny z ostrymi papryczkami i grillowane mięsa. Sprawdźcie, jaka jest prawdziwa kuchnia wietnamska i czego warto spróbować w tym ciekawym kraju.

Jeśli myślicie o podróży do Wietnamu, sprawdźcie, co warto zobaczyć Co warto zobaczyć w Wietnamie – 13 najciekawszych miejsc. Aby wybrać najlepszy miesiąc na podróż, sprawdźcie tutaj Pogoda w Wietnamie – kiedy jechać? Jaki jest najlepszy miesiąc na podróż? Planując wyjazd bez agencji, warto się do niego dobrze przygotować, tutaj mamy garść przydatnych wskazówek Wietnam na własną rękę – jak zorganizować, informacje praktyczne.

Wietnamska zupa Pho

kuchnia wietnamska zupa Pho

Naszą listę musimy zacząć od zupy Pho. Jest to jedno z nielicznych dań kuchni wietnamskiej znane na całym świecie.

Zupa Pho to wietnamski rosół tradycyjnie gotowany na wołowinie, chociaż obecnie bardzo często można spotkać zupę Pho z kurczakiem. Do zupy serwowana jest zielenina, limonka oraz chili do smaku.

Będąc w Wietnamie, koniecznie jej spróbujcie. To najbardziej popularne danie i główny przysmak Wietnamczyków. Zajadają się nim codziennie, głównie na śniadanie. Nie ograniczajcie się jednak do spróbowania tylko tej jednej potrawy, gdyż naszym zdaniem Pho wypada blado w porównaniu z innymi pysznościami w Wietnamie.

White Rose Dumplings

White rose dumplings Hoi An

White Rose Dumplings to jeden z przysmaków kuchni wietnamskiej. Jeśli wybieracie się do Hoi An, spróbujcie koniecznie tego dania. White rose dumplings to małe kluski albo pierożki z półprzezroczystego ciasta, wypełnione mielonymi krewetkami lub wieprzowiną i zwinięte tak, aby wyglądały jak róże.

Danie można znaleźć jedynie w Hoi An, gdyż jest ono przyrządzane tylko przez jedną rodzinę, która trzyma przepis w sekrecie. Codziennie rano zaopatruje ona wszystkie restauracje w mieście. Tak więc gdziekolwiek byście nie spróbowali white rose dumplings, wszędzie powinny smakować identycznie.

Banh Uot Thit Nuong

Naleśniki ryżowe Banh Uot Thịt Nuong

Banh Uot Thit Nuong to gotowane naleśniki ryżowe z grillowana wieprzowiną i warzywami. Naleśniki przyrządza się z mąki ryżowej bez tłuszczu, dzięki czemu są bardzo delikatne w smaku. Najczęściej podaje się je z sosem orzechowym. Najlepiej sprawdzają się jako przekąska albo przystawka do dania głównego.

Ca Phe Sua Da

Wietnamska kawa z mlekiem

Będąc w Wietnamie, trzeba spróbować wietnamskiej kawy ze skondensowanym mlekiem i kostkami lodu. Kawa w takiej formie została wprowadzona do Wietnamu przez francuskich osadników i szybko została przyjęta przez rodowitych mieszkańców. Przyrządza się ją w tradycyjnym zaparzaczu stawianym nad szklanką z kawą. W Hanoi spróbujcie również tradycyjnej wietnamskiej kawy jajecznej, czyli kawy z surowym jajkiem pod postacią kogel mogel.

Bun Thit Nuong

Bun Thịt Nuong

Jest to makaron ryżowy podawany na zimno z dodatkiem grillowanej wieprzowiny, świeżych ziół, sałaty oraz kiełków fasoli. Czasami dodaje się do środka pokrojone sajgonki. Danie polane jest sosem orzechowym i posypane prażonymi orzeszkami.

Banh Khoai

Placek Banh Khoai

Kuchnia wietnamska nie istniałaby bez naleśników. Banh Khoai to kolejna wersja wietnamskich naleśników. Tym razem w wersji dość ciężkostrawnej: placek jest smażony na głębokim tłuszczu, następnie wypełnia się go mięsem i warzywami. Często do placka podaje się papier ryżowy, świeże warzywa oraz sosy. Placek należy pokroić na cienkie paseczki, a następnie zawinąć go w papieru ryżowym z pozostałymi dodatkami. Jedzony w ten sposób jest najsmaczniejszy, a całość nie wydaje się aż tak tłusta.

Banh Goi

Pierożki Banh goi

Banh Goi to smażone na głębokim tłuszczu pierożki podawane w towarzystwie ostrego sosu rybnego z czosnkiem, cukrem, chili i sokiem z limonki. Pierożki wyglądem przypominają nasze polskie pierogi smażone, ale w smaku bardzo się różnią. Te wietnamskie mają w sobie nutkę curry i są dużo bardziej wyraziste.

Nem Lui

Wietnamskie jedzenie co trzeba spróbować

Nem Lui to potrawa z grillowanej wieprzowiny na wykałaczkach z trawy cytrynowej. Wieprzowinę podaj się razem z papierem ryżowym, zestawem świeżych warzyw oraz sosem orzechowym. Jak wiele innych potraw kuchni wietnamskiej, tak również i to danie zajadamy w formie sajgonków z papieru ryżowego, które przygotowujemy sami wedle upodobania.

Dania kuchni wietnamskiej to nie tylko ryż z sosem. Potrafią zaskoczyć formą oraz połączeniem składników, ale przede wszystkim wspaniałym smakiem. To nie koniec listy. W drugiej części dowiecie się gdzie szukać najsmaczniejszych Banh mi oraz poznacie placuszki z mąki ryżowej zawijane w liściu bananowca, które okazały się najlepszym daniem, jakiego spróbowaliśmy w całym Wietnamie.

 

Przejdź do drugiej części: Jedzenie w Wietnamie – czego warto spróbować – część 2.